4×10 motorvrouwen aan het woord (4/4)

Ik stelde 40 motorvrouwen de volgende vragen:
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Waarom ben je motor gaan rijden?
Wat is het leukste aan motorrijden?
Wat is je mooiste motormoment?
Wat is je favoriete road nummer?
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?

In vier blogs lees je steeds van tien motorvrouwen hun antwoorden. Dit is de laatste van de vier. Veel leesplezier!

Astrid van der Steen
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
41.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Vanaf mijn 19e heb ik een jaar of 10 paard gereden. In het clubje waarin ik toen reed, was ook een dame van in de 40 aanwezig. Zij gaf na een tijdje aan te willen stoppen met paardrijden, omdat ze haar motorrijbewijs wilde halen. Dat vond ik zo’n verrassend verhaal (want…hoezo wil je dat op die leeftijd nog?? ;), dat het me nooit meer los liet. Ik vond het wel stoer en ik dacht: okay, dát wil ook ooooooit ook nog wel eens dan. Een mens moet immers dromen houden. Nu wil het geval dat ik met de auto niet zo’n held op de weg ben, dus de jaren verstreken. Van het paardrijden ben ik jaren later overgestapt op flamenco dansen en mijn flamenco docent reed motor. Ik mocht wel eens bij hem achterop en dat vond ik werkelijk fantastisch. Toch dacht ik er nog steeds niet aan zelf te gaan rijden. Een jaar of 3 geleden, viel er echter ineens een herinnering voor het verlengen van mijn rijbewijs op de deurmat. DIT is mijn kans, dacht ik toen plotseling. ALS ik nog een keer A op mijn rijbewijs wil hebben, moet ik het NU doen!! Ik was tenslotte al bijna 40. Intussen was mijn vader toen een jaar of 1,5 geleden overleden en ik weet dat hij in zijn jonge jaren ook motor reed. Het leek me daarom ook nog eens heel bijzonder om iets te kunnen dat HIJ ook kon en dus hakte ik resoluut de knoop door (zonder tegen iemand iets te zeggen!) en ging mijn rijbewijs halen. Heel bijzonder, stiekem zo’n eerste les volgen, zonder dat je moeder of man het weet trouwens… 😉 En het viel niet mee, maar op de moeilijke momenten dacht ik altijd aan mijn vader: ‘hij kon het ook, hij kon het ook’. Al met al heeft het dus jaren in mijn hoofd gezeten, maar ben ik er nooit actief mee bezig geweest…en uiteindelijk kwam het toch zover. Fantastisch! Ik ben zelfs mijn vader dankbaar, want door aan hem te denken tijdens de lessen, heeft ie mij er voor mijn gevoel doorheen getrokken.
Wat is het leukste aan motorrijden?
De vrijheid, het stoere gevoel van ‘DIT kán ik lekker’ ;p De wind, de geuren, de snelheid, maar ook het rustig toeren.

Wat is je mooiste motormoment?
Mijn eigen schaduw zien!!! Dat blijft kicken.
Je ziet jezelf immers nooit rijden, maar op zo’n moment toch een klein beetje. Errugggg leuk!
En natuurlijk de allereerste keer dat er een andere motorrijder naar je zwaait als je op je eigen motor rondrijdt. 🙂 Dan hoor je er toch helemaal bij? 😉

Wat is je favoriete road nummer?
Ik luister geen muziek onderweg, maar mijn alltime favoriete motornummer is ‘Speed Demon’ van Michael Jackson.

Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
RIJD IN ELK GEVAL EEN KEER IN LEER!!! Ik had eerst enkel een textielpak, maar deze zomer heb ik ook een leren pak aangeschaft. En WAT een verschil!! Het is een totaal andere ervaring van motorrijden, wat mij betreft. De wind gaat ineens zo soepeltjes lang je heen, dat het lijkt alsof je niets aan hebt en je voelt je zo licht als een veertje. Ken je ‘s zomers van die pluisjes in de wind? Zo voel ik me in een leren pak: als een dansend pluisje in de wind! Zálig!

Femke Rijpstra
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
28 jaar, achteraf mocht het wel 10 jaar eerder!

Waarom ben je motor gaan rijden?
Ben aangestoken Door een vriendin die reed een Yamaha R1. Ik rijd nu Harley, dat is meer mijn type. En levensstijl eromheen is gewoon fantastisch.

Wat is het leukste aan motorrijden?
Steeds weer nieuwe wegen, plekjes en mensen ontdekken en ontmoeten. Het vrije gevoel en de saamhorigheid.

Wat is je mooiste motormoment?
Eerste keer alleen vier dagen op pad met de motor naar Sauerland. Ik stond in the middle of nowhere een appeltje te eten, magisch uitzicht en mijn motor heeft mij hier gebracht! Kan niks aan tippen!

Wat is je favoriete road nummer?
Niks specifieks, riding twisted klinkt wel lekker en past wel bij mij
.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Draag met koud weer laagjes i.p.v. 1 dikke trui. Dunne laagjes geeft meer warmte.

Tamara Onos
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Ik was 27 toen ik mijn rijbewijs haalde.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Ik ben gaan motorrijden omdat ik het graag wilde. Ik wilde de vrijheid ervaren en iets doen wat stoer en leuk is.

Wat is het leukste aan motorrijden?
Het leukste vind ik dat je mensen leert kennen met dezelfde passie. Je op wegen komt waar je met de auto niet zo snel komt en ik echt geniet.
Wat is je mooiste motormoment?
Mijn mooiste motor moment moet nog komen. Ik ga 3 weken motorrijden in Nepal, maar voor nu is dat toch het rijden in Duitsland. De mooie en vooral spannende bochten, het waanzinnige uitzicht en het genieten.
Wat is je favoriete road nummer?
Mijn roadnummer is toch wel turn down for what. Deze werd een keer onder een motorfilmpje gemonteerd waar ik ook in voor kwam en sindsdien draai ik het graag tijdens het rijden.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Mijn tip… Geniet en zorg dat je motor vertrouwd voelt. Neem indien nodig nog extra lessen (heb ik gedaan, omdat ik niet tevreden was met mijn bochten).

Wendy Bove
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
23.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Dat was de voorwaarde anders zou mijn huidige vriend geen relatie met me aangaan.
Wat is het leukste aan motorrijden?
Het vrije gevoel en heerlijk de bochten doorgooien.
Wat is je mooiste motormoment?
Circuitdagje Zolder.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Naked lekker door Duitsland. Lederen outfit.

Ilse van Vloten
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
30.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Was al een vroegere wens, toen ik 23 was kreeg ik een proefles, geweldig vond ik het en was het plan met mijn toenmalige vriend samen te gaan lessen. Wij gingen uit elkaar en de lessen gingen helaas op de plank en het kwam er ook niet meer van door omstandigheden, hoe graag ik ook wilde. Toen ik er 3 jaar geleden achter kwam dat mijn huidige vriend (toen wij net samen waren) zijn motorrijbewijs had, was dat voor mij weer een drive om te sparen en het ‘papiertje’ te halen om samen mooie ritten te kunnen maken.
Wat is het leukste aan motorrijden?
Je vrij voelen. De natuur om je heen bewonderen en opsnuiven (inclusief de vieze luchtjes). Je gedachten even los kunnen laten en genieten/relaxen van het motorrijden. Kijken naar andere motoren op de weg en de rijders groeten.
Wat is je mooiste motormoment?
Opstappen en weer de eerste meters rijden en natuurlijk optrekken bij het stoplicht als de automobilist naast je denkt sneller te zijn……
Wat is je favoriete road nummer?
Heb ik niet.. Of aan het kletsen over de intercom, of radio aan of alleen het geluid van mijn motor!
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Kan ik maar 1 antwoord op geven.. Geniet!

Patries van den Bosch
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
23.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Familie rijden allemaal motor en ik vond het gewoon erg leuk om zelf ook te rijden.
Wat is het leukste aan motorrijden?
Gevoel van vrijheid, genieten van de omgeving. Met de auto ga ik van A naar B. Met de motor ben ik vrij.
Wat is je mooiste motormoment?
Samen met een vriend na jaren niet gereden te hebben weer op mijn eigen motor stappen, toeren in elk vrij uurtje wat we hadden. Dan samen onderweg op een bankje praten/dromen over een reis die we willen maken op de motor.
Wat is je favoriete road nummer?
Ik luister geen muziek onderweg maar de stem van mijn motormaatje via de headset klinkt als muziek in mijn oren.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Geniet!

Patrycja Kotodziejczijk
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Ik ben op mijn 25ste met motorrijden begonnen door een goede vriendin die toen al haar rijbewijs had.
Sinds die tijd heb ik altijd motor gereden op 1,5 jaar na toen ik net terug was van een jaar reizen.                                                                                                                                  Wat is je mooiste motormoment?
Tijdens dat jaar backpacken heb ik ook mijn mooiste motor moment ervaren; een offroad reis op mijn KLR 650 door Australie (the Savannah road).
Wat is je favoriete road nummer?
Mijn favoriete road nr. is ‘ Tell me that you want me’ van Ida Corr.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
En de beste tip qua motor rijden die ik kan geven is dat je goed moet uitzoeken welke motor het beste bij je past.
Het vinden van de ideale motormatch kan je hobby kraken maar hopelijk eerder veel mooier maken 🙂

Henderika Sijtsma
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Ik was 52 jaar toen ik mijn examen haalde en heb er 9 maanden over gedaan.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Waarom? omdat mijn vriend ook motor rijd en ik dan inmiddels al ruim 3 jaar achterop zat. Ik studeerde en ik had mijzelf beloond dat als ik slaagde ik zou gaan starten met motorles. maar oh wat viel dat tegen, lijkt oh zo makkelijk maar dat was het niet. Ik heb nl vroeger toen ik 20 was een brommerongeluk gehad en een hersenschudding opgelopen en ik weet niks meer daarvan. Altijd bang geweest om in een bocht onderuit te gaan. Geen brommer meer gereden nadien en nu dan toch motor? Ja kan vreemd gaan maar de angst overwonnen alhoewel ik nog niet goed schuin door de bochten durf maar gaat wel steeds beter.
Wat is het leukste aan motorrijden?
Het leuke aan motor rijden is de vrijheid die je hebt. je voelt je een met je omgeving en zit niet opgesloten.
Wat is je mooiste motormoment?
Het mooiste motor moment was mijn eerste rit na Duitsland en dan de haarspeldbochten, mooi en eng maar daarna zo leuk.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Tip; Zorg dat je 2 paar winter en zomer handschoenen, als ze nat zijn heb je droge bij je. Ik heb zelf een winter en zomer pak, zomer een leren pak 2 delig en winter textiel 2 delig. Tevens een losse col dat is voor iedereen weer anders wat die lekker vind. Ook hier heb ik winter en zomer col. Goede warme of koele kleding is belangrijk om met plezier motor te rijden.
Volg af en toe rijvaardigheidstrainingen om je techniek op peil te houden

Meriam Twisk-Blokker
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Ik was 47 toen ik mijn rijbewijs haalde.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Ik ben altijd heel dik geweest 146 kg was mijn top heel veel afgevallen en een keer uitgesproken dat ik mijn motorrijbewijs wel wilde halen manlief zei meteen moet je doen dan doe ik het ook.
Wat is het leukste aan motorrijden?
De vrijheid lekker bezig zijn en het samen rijden met mijn man en de mooie ritjes door Nederland en Duitsland
Wat is je mooiste motormoment?
Het eindelijk halen van mijn rijbewijs na 2 jaar lessen bijna elke week. Maar ik bleef het leuk vinden nooit met tegenzin gelest.Ik keek er elke week weer naar uit ook mijn instructeur was een soort vast inkomen persoon voor hem haha.
Wat is je favoriete road nummer?
Heb ik niet.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Bescherm jezelf goed en houd alles goed in de gaten vooral je medeweggebruikers.

En last but not least eindig ik deze 4×10 met mijn stoere mams, waar ik heel erg trots op ben!

Sjuul Collast-Bodewes
Hoe oud was je toen je je motorrijbewijs hebt gehaald?
Ik was 60 toen ik mijn motorrijbewijs gehaald heb.
Waarom ben je motor gaan rijden?
Ik ben gaan rijden, omdat ik na jaren achterop bij mijn man heel graag zelf wilde rijden.
Wat is het leukste aan motorrijden?
Dat je er onwijs blij van wordt.
Wat is je mooiste motormoment?
Dat ik voor het eerst op mijn eigen spiksplinternieuwe Honda ging rijden samen met mijn man op zijn Yamaha FJR1300.
Wat is je favoriete road nummer?
Bon Jovi met it’s my life.
Wat is de beste tip die je hebt (motor, rijden, kleding, accessoires etc)?
Een niergordel van Dane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s