Ik ga op motor roadtrip en neem mee…

Het is weer tijd voor een roadtrip! Drie weken op de motoren door Europa. De voorpret begint al met alle voorbereidingen. Hieronder wat praktische tips:

 • Maak een paklijst afhankelijk van je bestemming en onthoud dat je altijd teveel meeneemt. Dus less is more 😉 Ik gebruik altijd dezelfde paklijst en pas deze aan waar nodig. Als je met meerdere mensen gaat is het handig om kolommen aan je lijst toe te voegen en bijvoorbeeld via Google docs de lijst te delen, zodat je weet wie wat al ingepakt heeft van spullen die je gaat delen. Ik verdeel de items altijd in “kamers” (slapen, douchen, eten etc.) Dan vergeet je minder snel iets en als je het ook zo inpakt, kun je snel een zakje pakken en heb je alles bij de hand.
 • Ik gebruik Deuter light drypack tassen die zijn waterdicht en kun je goed comprimeren om je kleding zo klein mogelijk te maken.
 • Neem laagjes mee, zodat je kleding kunt combineren op koude dagen en laagjes uit kunt doen als het warmer wordt. Neem verschillende soorten lagen mee om je warm te houden en droog.
 • Mijn goretex motorlaarzen van Daytona zijn ietwat lomp, maar goed te verstellen bij de schacht en geven stevigheid bij oneffen terrein. Tegenwoordig heb ik ook motorschoenen van Sidi die waterdicht zijn. Daar kun je beter op lopen als je even ergens iets gaat bekijken en zijn minder zwaar en warm in de zomer dan de laarzen.
 • Mijn motorjas en broek van Revit bestaan uit uitritsbare laagjes. Zodat je makkelijk van doorwaai naar regendicht zonder of met voering kunt gaan. Voordeel van hetzelfde merk is dat je jas en broek aan elkaar kunt ritsen. Ik neem tegenwoordig geen voering mee, maar wel een regenoverall. Die houd je droog en warmer bij nat en koud weer. Wat erg van pas komt als je een dag in de regen rijdt. En ik heb een fleece vestje mee die eventueel nog onder mijn jas gedragen kan worden als het toch kouder is op een bergpas bijvoorbeeld.
 • Ik draag altijd thermokleding die je niet alleen warm houdt, maar ook koel als het warm is. Het transporteert je zweet weg van je huid namelijk. Ik ben helemaal fan van Merino wol en heb een long sleeve met en zonder col van Icebreaker mee op vakantie.
 • Een Buff is superhandig als col tijdens het rijden en als bescherming tegen de zon als je even ergens een pauze hebt. Na een dag rijden met helmkapsel is een Buff ook handig om zo omhoog te schuiven je haar in.
 • Parfumflessen zijn groot en vaak breekbaar. Ik neem mijn eigen luchtje altijd mee in een klein spray flesje die je eenvoudig op je parfumpompje zet en vol pompt.
 • Stop vloeistoffen die misschien kunnen lekken in een ziplock zakje als extra veiligheidsmaatregel (uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het de moeite waard is ;p).
 • Muziek is fijn om bij je te hebben. Ik heb mijn eigen speellijst gemaakt op Spotify en kan offline ook de lijst beluisteren door hem te downloaden op mijn smartphone. Voeg een draagbare bluetooth speaker toe en je hebt overal muziek.
 • Op de motor gebruiken we een communicatieset en op maat gemaakte oordopjes (windruis maakt je doof terwijl je rijdt zonder dat je het merkt). Via de communicatie kun je meerdere dingen met bluetooth verbinden. Zoals de navigatie, je telefoon en een andere communicatieset. Ik gebruik de TomTom Rider navigatie.
 • Qua tent hebben we een Coleman tent exponent voor 3 personen waar je met 2 heerlijk in ligt en je motorspullen kwijt kan in de vestibule. De tent is maar 2 kg en past goed in een motorkoffer.
 • Dit jaar hebben we voor het eerst de Helinox one camping stoeltjes mee en die zijn werkelijk super! Snel op te zetten, lichtgewicht, klein pakketje en zitten goed.

Je motor rijklaar maken

 • Los van de gewoonlijke check voor het rijden (bandenspanning, vloeistoffen, remmen, vering etc.) zijn valbeugels (Givi) handig om te hebben.
 • Het oppervlak is niet altijd stevig waar je je motor parkeert. Aangezien ik alleen een zijstandaard heb ben ik heel blij met mijn Camel toe (jiffy verbreder) die goed werkt! Je kunt uiteraard ook zelf een plaatje maken met een touwtje eraan.
 • Vering is veiligheid en comfort. Mijn motor was een beetje te hoog voor mij. Daarom heb ik een verlagingskit van Hyperpro laten installeren en ook de wegligging en vering verbetert enorm.
 • In de winter denk je aan verwarmde handschoenen maar niet in de zomer. Hoewel het erg koud kan worden in de bergen of bij slecht weer. Daarom heb ik verwarmde handvatten op mijn motor geïnstalleerd van Oxford. Echt heerlijk! Ook s ochtends vroeg en s avonds een aanrader.
 • Zon en door tunnels rijden kan verblindend werken, een helm met zonnevizier is dan echt een uitkomst. Het beschermt daarnaast ook tegen insecten en wind als je met je vizier open rijdt.
 • Om makkelijker te schakelen en kramp in je hand te voorkomen zijn een koppeling- en remhendel van V-trec een aanrader. Bijkomend voordeel is dat ze buigen en niet breken als je motor valt.
 • Check de verkeersregels in het buitenland op deze handige pagina van de MAG. Want ook al zijn we één Europa helaas zijn de regels nog niet over gelijk.
 • Als action cam gebruik ik de TomTom Bandit. Een fijne camera met beschermde lens, waterdichte behuizing en beeldstabilisator. Let er wel op dat je niet in alle landen de action cam mag gebruiken in het verkeer.

Heb jij nog goede tips? Laat het weten in een reactie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s