Elfstedentocht op de motor

Maandag gaan we om 9 u van start uit Amersfoort. Voor het eerst rijd ik op de Ninja een langere tocht om te zien hoe dat gaat. Met geleende roltas en een instructie hoe de boel goed vast te sjorren ga ik samen met Marjolijn op pad. Eerst binnendoor naar Kampen vanuit Amersfoort en dan een stuk snelweg naar Sneek, omdat dat stuk niet zo interessant is om binnendoor te rijden. Startpunt van de Elfstedentocht is voor ons Sneek. Arno tipte me dat er nu fonteinen staan in alle elf steden (op Dokkum na blijkt later) in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad. Klik hier voor meer informatie over de fonteinen gemaakt door 11 verschillende internationale kunstenaars. Dus we gingen in elke stad op jacht naar de fontein.

In Sneek aangekomen zien we als eerste de bekende Waterpoort die ook in het logo van Gaastra prijkt. Vlak achter de poort is de eerste fontein te vinden in de gracht. Een groepje fietsers staat ervoor en na onze eerste stop gaan we op weg naar IJlst. De fontein in IJlst bestaat uit prachtige reflecterende elementen en bloemen met op de achtergrond een molen. Een man in een scootmobiel spreekt ons aan en blijkt uit de Randstad te komen maar al jaren met veel plezier te genieten van de stilte en rust in Friesland.

Weer op weg naar de derde stop in Sloten. Daar staat een fontein met o.a. een meisje dat een kievit vasthoudt. De kievit heeft het zwaar vandaag de dag, maar tijdens onze toer zien we in bepaalde weilanden gelukkig hele groepen kieviten. Een man vraagt of we alles gaan rijden met de motor en vertelt dat zij de tocht fietsen. Daar trekken ze een weekje voor uit.

Langs de dijk met schapen aan de rechterkant en het IJsselmeer met zeilboten aan de andere kant komen we in Stavoren aan. In de haven tussen het vrouwtje van Stavoren en de vuurtoren ligt een reusachtige vis. Een man vertelt dat de bewoners het eerst maar niks vonden, maar nu het er staat toch in positieve zin van gedachten zijn veranderd. Een jongetje met zwemvest stapt de fontein in die iets dieper is dan hij bedacht heeft en verbaasd van het nat worden klimt hij snel weer uit de fontein en staat nog beteuterd te kijken wat er nu net gebeurd is.

Op naar Hindeloopen. Krap sturend langs het kerkje komen we bij een doodlopende weg waar de fontein ligt. Een schitterend levensgroot gewei van hout dat om een boom heen ligt met waterspuwende pauwen erin. Dit is echt mooi gemaakt en het is zo leuk dat mensen ook gewoon op het gewei mogen klimmen en de pauwen en boom mogen aanraken. Grappig hoe mensen even weer in kinderen veranderen en de pauwen aaien, terwijl ze de fontein bewonderen.

In Hindeloopen rijden we ietsje verder naar de haven waar we op een terras de typische Friese oranjekoek eten. Met spijs, kruidige koek en een roze glazuurlaagje met dot slagroom…

Met de suikerspiegel omhoog rijden we naar Workum. Daar staat de fontein vlakbij een haventje aan het begin van het stadje. Hier zijn het twee nogal sullig ogende leeuwen die om en om en soms tegelijkertijd water uit hun poten spuiten. Het wapen van Workum maar dan wat absurdistisch gemaakt en zonder schild, zodat je het aangezicht van Workum ziet tussen de leeuwen. Een man vertelt dat hij thuis een tweetakt oldtimer motor uit 1972 heeft die als de brandweer gaat.

Bolsward heeft een hele mooie fontein van een bronzen vleermuis voor een kerk met glazen dak waar alleen de buitenmuren nog staan na een verwoestende brand. Aan de achterkant van de vleermuis zit een trappetje. We klauteren omhoog en laten ons kieken door een jongen die daar met een ander stel is met een vriendin waarvan we ons afvragen hoe nep je kunt zijn, want werkelijk alles aan haar lijkt door een chirurg te zijn bewerkt. Jammer dat een mens zichzelf zo toe laat takelen om een onnatuurlijk ideaalbeeld na te streven. We komen later in Harlingen een 3D stoeptekening tegen van een zeemeermin in bad die ons aan haar doet denken.

De laatste stop voor de eerste dag is Harlingen waar we direct naar ons hotelletje in het oude centrum rijden en de eigenaresse de poort naar de binnentuin opendoet, zodat we daar veilig onze brommers kunnen neerzetten. We proosten met een biertje op onze eerste etappe van de Elfstedentocht en eten daarna een hapje in een restaurant.

De volgende dag gaan we weer op pad met als eerste stop de lokale bakker Elsinga om een ontbijtje te scoren. De bakkersdame vindt ons maar stoer zo samen op de motoren. We vragen om een kleine verpakking suikerbrood dat in onze tanktassen past, maar ze stelt voor het kwart suikerbrood direct in plakjes te snijden en in twee verpakkingen te doen. Superlief en nu past ons ontbijtje prima staat in de tassen. We rijden met het suikerbrood en chocoladebroodjes naar de dijk waar we de dijk op klauteren en de pier aflopen naar de walvis fontein. Bij de fontein staat een man die ook op de fiets naar Franeker op weg is. Hij vertelt dat de fontein om de 7 minuten spuit, maar zo ontdekken we met wisselende sterkte en tijdsduur.

Na ons ontbijt warmt het al flink op en gaan we over de dijk richting Franeker. Daar rijden we een rondje om de kerk om onze motoren in de schaduw te parkeren en naar de fontein te lopen. Leuk om te zien dat alle kinderen die de fontein bekijken, de ronddraaiende nevel volgen en zich laten verkoelen door het water.

We lunchen naast de fontein op het terras en vervolgen onze weg naar Dokkum. We hoorden in de ochtend al van medehotelgasten dat de ijsfontein van Dokkum pas in het najaar klaar zal zijn, omdat ze nog druk bezig zijn om een duurzaam proces te ontwikkelen om het ijs koel te houden. Inmiddels is deze ook klaar en heb ik die in 2020 alsnog bezocht.

In Dokkum maken we een korte stop terwijl een koets met echte Friese paarden voorbijkomt. We rijden via slingerende boerenweggetjes door landerijen en dorpjes met kleine kerktorens die al van veraf te zien zijn aan de horizon.

Hoe dichter we bij Leeuwarden komen hoe drukker het verkeer wordt en bij het station staan we even stil. Dan komen de hoofden van de fontein in zicht aan een groot plein aan onze rechterhand waar we de motoren pontificaal voor de fontein zetten en een man ons op de foto zet. We drinken wat op het terras en gaan weer huiswaarts over de snelweg. Echt een aanrader om te doen! Zie mijn Instagram voor meer foto’s en deze fotofilm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s