Rijden in de bergen

Een weekend of vakantietrip naar de bergen. Supergaaf, maar oh jee wat als je nu nog nooit in de bergen hebt gereden en best tegen die krappe haardspeldbochten opziet? Het is fijn om met mensen te rijden die al vaker in de bergen hebben gereden, zodat zij bijvoorbeeld voor je rijden en jij kunt “spieken”. Uiteraard moet je zelf blijven kijken, rijden en nadenken, maar het kan helpen en leerzaam zijn om te kijken naar hoe je voorrijder de bochten aanvliegt. Je kunt de rijlijnen nadoen en zien hoe “hard” ze remmen en hoe scherp de bocht is. Het belangrijkste is dat je goed de bocht doorkijkt. Bij haarspelden is het handig om bij het aanrijden van de bocht alvast te kijken of er tegenliggers aankomen. Zorg dat je op tijd remt en terugschakelt, zodat je in de bocht alleen maar hoeft te kijken, sturen en de bocht uit weer gas kunt geven (de bocht uit acceleren).

De meeste mensen vinden het makkelijker om bergop te rijden, omdat je dan altijd een trekkende motor hebt en voor je gevoel meer controle over je motor. In de bergen doe je met krappe haarspeldbochten vaak veel in de tweede en eerste versnelling. Je kunt beter in een lagere versnelling rijden en gas bijgeven in de bocht dan in een te lage versnelling zitten, waardoor je trekkracht mist. Houd aan dat je zoveel mogelijk met dezelfde versnelling naar beneden gaat als dat je omhoog rijdt. Je moet bergaf proberen zoveel mogelijk te remmen op je motor, zodat je remmen niet oververhit raken en je niet te snel van de berg af gaat. Bergop schakel je terug als het steiler wordt en rijd je wat hoger in je toeren dan dat je doet op het vlakke land.

Rijd altijd je eigen rit en laat je vooral niet opjagen door anderen. Er zijn altijd mensen sneller en zeker lokale mensen. Bedenk dan dat zij de weg goed kennen en dus ook sneller kunnen rijden dan dat jij kunt, omdat je het wegverloop niet kent. Toen ik net begon met rijden voelde ik me opgedrukt als mensen achter mij zaten. Nu rijd ik mijn eigen rit en halen motorrijders die sneller willen je vanzelf in. Daar waar kan laat ik ze voorbij of geef even een seintje dat ze kunnen inhalen.

Een Berliner gaf mij in Oostenrijk de tip van de 3 K’s. Kuck weit weg. Kijk dus waar je naartoe wilt en dan stuur je daar ook automatisch naartoe. Je hebt de neiging om te dicht voor je motor te kijken of naar die steile wand waar je niet tegenaan wilt knallen. Niet doen dus, maar ver weg kijken (de bocht uit). Kehre von draussen nach innen. Rijd zoveel mogelijk aan de buitenkant van de bocht voor je instuurt. Kehre auf 2/3. Stuur niet te vroeg in (vooral bij een binnenbocht), want dan kun je op de andere weghelft uitkomen. Als er niks aankomt, kun je de bocht wat breder nemen, maar pas op dat je met tegemoetkomend verkeer dit niet doet! Want dan kom je in botsing.

Deze tips zijn erg handig om te bekijken. Net als deze tips over haardspeldbochten en deze tips over rijden in de bergen. Wat zijn jouw tips?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s