Olie verversen

De motorolie verversen is niet zo moeilijk en goed zelf te doen. Je pakt eerst alles wat je nodig gaat hebben bij elkaar.

  • Olielekbak
  • Ratel met passende dop
  • Motorolie en trechter
  • Oliefilter
  • Oliefiltersleutel
  • Paddock stand
  • Karton of kleed onder je motor

Leg een stuk karton of een kleed neer waar je je motor opzet.

Dan zet je je motor op een paddockstand als je geen bok hebt, zodat de motor rechtop staat en je goed het oliepeil kunt zien.

Je zet de motor aan, zodat de olie ietsje warm wordt.

Plaats de olielekbak onder de olie-aftapbout. Daarna draai je de olie-aftapbout los met de ratel en dop en verder met de hand. Let op dat de olie iets warm is. Dus snel de bout wegtrekken als deze los gedraaid is en laat de olie in de lekbak stromen.

Als de olie bijna uitgelekt is kun je het oliefilter losmaken met een oliefiltersleutel. Je plaatst de sleutel over het filter en draait deze los met de ratel en verder met de hand. De olie stroomt dan ook de lekbak in.

Je plaatst het nieuwe oliefilter, nadat de olie weggelekt is en je met een doek het restant olie hebt weggeveegd. Het nieuwe oliefilter draai je handvast weer aan.

Dan draai je de olie-aftapbout er weer in en draai je deze aan met de ratel (officieel met een momentsleutel).

Je maakt eerst het dopje los waar je de nieuwe olie ingiet. Deze zit vaak klem, maar met een doek en waterpomptang heb je het dopje zo los zonder deze te beschadigen.

Je pakt een trechter en giet langzaam de nieuwe olie in het reservoir. Check vooraf hoeveel olie er in jouw motor gaat. In die van mij zo’n 2,5 liter. Giet het laatste beetje er pas in nadat je de motor even gestart hebt tussendoor, zodat de olie het oliefilter vult. Het oliepeil moet tussen de minimale en maximale streepjes staan. Dan draai je de dop er weer op en is de klus geklaard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s