Motorvakantie Italië (1)

Afgelopen motorvakanties hebben we alle mooie routes door Duitsland wel gereden. Om saaie kilometers door Duitsland te vermijden, zijn we dit keer met de autoslaaptrein gegaan. Te boeken rechtstreeks op de site van de OBB. Vanuit Amersfoort is het een paar uur snelweg rijden en dan kom je aan in Düsseldorf op het Hauptbahnhof. Met bordjes wordt aangegeven waar de motoren opgeladen moeten worden. Wij waren de heenweg veel te vroeg, maar als je om 19 u aanwezig bent, kun je de trein vrij snel oprijden. Daarvoor is alles dicht en sta je lang te wachten. Wij stonden met vier Engelsen met twee Frazernash oldtimers te wachten, die onderweg waren naar een bijeenkomst in Bolzano.

Je krijgt lussen die je aan je motor moet doen, twee voor en twee achter waar de spanbanden van de OBB aan bevestigd worden. Je rijdt je motor op de wagon, maar moet je helm op hebben en goed bukken vanwege het lage plafond. Er wordt aangegeven waar je motor moet staan en dan kun je je motor op de zijstandaard zetten in de eerste versnelling of neutraal. De motor wordt klem gezet met twee blokken, zodat je motor niet naar voren of achteren kan rollen. Motoren met een groot windscherm worden extra vastgezet met spanbanden met zuignapjes. Dat dit nodig is, blijkt wel als je de klappen wind hoort als er een sneltrein van de andere kant komt onderweg. De motoren worden in principe vastgezet door het personeel, maar het is aan te raden erbij te blijven om te checken dat dit allemaal goed gaat. Als je geen harde koffers hebt of roltassen dan moeten deze van de motor gehaald worden en mee de trein in. Het is handig om een tasje te maken met de spullen die je in de trein nodig hebt.

Als de motoren op de trein staan, kun je zelf naar je slaapwagen met je spullen. Op het station kun je nog wat drinken en eten halen voor in de trein, maar je kunt ook in de restauratiewagen eten en drinken halen in de trein. Wij hebben op het station wat gegeten en nog wat dingen gekocht voor in de trein. De slaapwagen die wij hadden gereserveerd was een vierpersoons Liegewagen. Erg ruim is het niet met alle motorspullen en een deel bagage, maar goed te doen. Er staan 4 flesjes water klaar en voor iedereen een kussentje, fleecedeken en lakenzak. Er zijn ook zespersoons Liegewagens, maar dat is echt te klein vonden wij. Er zijn ook nog luxere Schlafwagens voor 1-3 personen met eigen wc en douche. Wij hadden voldoende wc’s op de gang en een soort hokjes met wasbakje en spiegel waar wij ons met een wegwerpwashandje lekker hebben opgefrist. De airconditioning is aan tijdens het rijden en als de trein langer stilstaat is het aan te raden om het raam open te zetten, want het wordt snel warm in de trein. De slaapbankjes zijn vrij hard, maar de luxere Schlafwagens hebben wel matrasjes.

In de ochtend krijg je ontbijt met koffie of thee, twee kaiserbroodjes en jam met boter. Als de trein aankomt, moet je naar het spoor waar de motoren afgeladen worden en rijd je je motor van de trein in Innsbruck met uitzicht op de bergen om je heen. Na alle bagage weer op de motoren te hebben gedaan, rijden wij naar Canazei waar we de eerste overnachting hebben. Je merkt dat dit echt wintersportplaatsjes zijn, maar er is een supermarktje en gezellige bar.

We rijden de Passo Sella waar nog sneeuw ligt.

De volgende dag rijden we via de Passo San Pellegrin naar Mestre om twee nachten te zijn, zodat we Venetië kunnen bezoeken.

Venetië is erg toeristisch, maar maar als je vroeg in de ochtend of laat in de avond gaat kun je de highlights bekijken. Wij hadden een dagpas gekocht in Mestre bij de kiosk, waarmee je ook de watertaxi’s kan nemen in Venetië. Erg leuk om vanaf het water de stad te zien. Na het bekijken van de highlights zijn we met een watertaxi naar het Isola Burano gegaan. Een heel leuk kleurrijk eilandje.

Na Venetië was de volgende stop Bologna. In Bologna hadden we een hotel. De motoren konden voor het hotel gezet worden, maar dat werd afgeraden door het hotel. Ze gaven aan dat de motoren veiliger stonden op de motorenparkeerplaats ietsje verderop tegenover het politiebureau. Dat bleek een goede tip. Bologna is echt een leuke stad waar je heerlijk kunt eten en leuk kunt winkelen.

Na Bologna gingen we richting onze Airbnb vlakbij Mengaccini, Arezzo. Vanuit hier zijn we twee weken allerlei toeren gaan doen. Er zijn heel veel routes te rijden in Toscane en heel veel leuke stadjes te bezoeken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s