Nederland vanaf het water

Motorrijden is heerlijk, maar varen is ook leuk. We hebben twee weken de staande mastroute gevaren door Nederland naar Zeeland. Ik ben opgestapt in Almere aan boord van de Time out. Heerlijk om volledig te onthaasten en na alle coronaperikelen en het thuiswerken lekker de hele dag in de buitenlucht te zijn.

Nederland vanaf het water beleven, is zo anders dan vanaf het land. In een langzaam tempo trekken de verschillende landschappen voorbij en zie je dorpjes en steden vanuit het water. Dan merk je dat oude steden echt ingericht zijn om spullen aan en af te voeren via het water met pakhuizen en kelders. Maar dat we ook vandaag de dag ontzettend veel vervoeren over het water. Vanaf het land lijken het logge langzame vrachtschepen, maar als je zelf vaart ervaar je dat juist zij de snelwegboten zijn, onderweg door Nederland en Europa met ladingen goederen.

Op de weg heb je te maken met kruisingen, bruggen, spoorwegen en tunnels, maar op het water is er een hele infrastructuur van rivieren, kanalen en meren die gereguleerd wordt door talloze sluizen en keringen. Via de marifoon luister je de brugwachters, sluiswachters en waterverkeersleiding uit, terwijl je vaart. Als je op de weg moet wachten voor een open brug baal je, maar vanaf het water ben je dankbaar dat deze indrukwekkende installaties voor je openen, zodat je verder kunt varen. De sluizen zijn een bijzondere ervaring waar je pas merkt hoe verschillend het waterniveau is. In de sluis daalt of stijgt het waterniveau en als dit gelijk is met de kant die je opgaat, gaan de sluisdeuren open en kun je verder varen.

De staande mastroute gaat door Amsterdam. Je moet dan wachten tot het sein via de marifoon komt dat de eerste brug opengaat en vervolgens vaar je in konvooi door de grachten van Amsterdam ‘s nachts als de stad deels slaapt. Het is heel bijzonder om stilletjes door de grachten te varen in het donker en alle bruggen op je pad geopend worden door een aantal brugwachters die op de elektrische scooter of in de elektrische auto voor je uit rijden. Niet alleen kleine bruggen, maar ook spoorbruggen, trambruggen en snelwegbruggen worden geopend!

Bekijk de video door Adam hier.

Na Amsterdam varen we verder naar Zeeland met overnachtingen in Gouda, Strijensas, Zierikzee, eilandjes in het Veerse meer, Oostwatering, Goes, Willemstad, Dordrecht, Amsterdam, Enkhuizen en Lemmer. Er zijn door Nederland heen overal jachthavens waar je mag overnachten met je boot. De een groot, de andere klein. Je meldt je bij de havenmeester en krijgt dan een plek toegewezen waar je je boot mag aanleggen. Eigenlijk een soort camping op het water. Met douches en toiletten op de wal en water en elektriciteit aan de steiger. En bij sommige hangt er een WiFi netwerk in de lucht. Ik vind de kleine havens van watersportverenigingen erg knus met vriendelijke mensen (veelal vrijwilligers) die de boel runnen. Je kan op deze manier midden in een stad overnachten. Je stapt aan wal en zo het terras op of loopt naar een supermarkt of bakker om weer wat voorraad te halen.

Aan boord wordt er gekookt met een tweepits gasstel. Zonder koelkast, koop je de verse spullen dagelijks en heb je blikjes, potjes en houdbare producten in het vooronder. De hele dag in de buitenlucht in combinatie met een goede kok zorgt ervoor dat je alles met smaak eet. Maar af en toe op de wal eten, is ook geen straf. Zoals heerlijk Surinaams in Dordrecht of een koud biertje van de tap.

In Zeeland ga je de sluis in en vervolgens wisselt het water van zoet naar zout. Het is een indrukwekkend gezicht als je onder de Zeelandbrug doorvaart en dan in de Oosterschelde ook nog eens een zeehond spot! Zeeland heeft echt oude stadjes met prachtige natuur en in de havens zie je oesters die je bij eb ziet “spugen”.

Op het water ben je echt aangewezen op de elementen. Windrichting, windkracht, stroming en getij hebben allemaal hun invloed. Maar natuurlijk ook de temperatuur die soms van snikheet om kan slaan in regen en kou.

Op het water zie je ook ontzettend veel vogels zoals meeuwen, kokmeeuwen, sterns, scholeksters, ganzen, zwanen, eenden, reigers, meerkoeten en futen.

In het verkeer heb je verkeersregels, -lichten en -borden, maar op het water ook. We hebben vaarbewijs 1 gehaald, maar als je vaart, krijgt alle theorie pas echt betekenis merk ik. Verkeerslichten, boeien, borden en bakens vertellen waar je moet varen, waar de vaargeul is en de getallen op de boeien vertellen waar je zit op de waterkaart.

Het leukste van het varen is toch wel het zeilen. Geen motor aan, maar met de wind in de zeilen geruisloos door het water glijden. Het varende volk is net als de motorwereld gemoedelijk en mensen groeten elkaar bij het passeren. Er zijn motorboten en zeilboten in verschillende smaken en formaat. Van Spartaans tot drijvende villa’s. Net zoals in de motorwereld zijn er hier ook rotte appels die te snel varen en de regels aan hun laars lappen. Maar de meerderheid heeft gewoon heel veel plezier en geniet van de mooie omgeving en de lol van het varen. Net zoals de meeste motorrijders!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s