Normandië

Het covidvirus regeert nog steeds de wereld, maar Normandië is nog geel als reisgebied en we besluiten een roadtrip te gaan maken langs de Normandische kust. Veel historische sites en prachtige krijtrotsen met strand of kiezels. De architectuur is een mix van Engelse en Franse invloeden. Kleine stadjes vaak met havens en pittoreske straatjes. We besluiten voor de zekerheid de campinguitrusting mee te nemen, want je weet maar nooit of je vast komt te zitten.

Dag 1: Amersfoort naar Rubempré

We rijden via de snelweg naar Rubempré. Een slaapdorpje waar we een Airbnb hebben. De motoren staan veilig achter een automatisch hek op de binnenplaats en wij slapen als een baksteen in het appartement dat naast de woning van de eigenaar ligt na wat boodschappen te halen in een nabijgelegen stadje.

Dag 2: Rubempré>Dieppe>Pourville-sur-mer>Fécamp>Étretat>Pont de Normandie>Honfleur

We rijden in de ochtend naar Dieppe waar we een regenbui op ons dak krijgen, maar onder een luifel op een terras lekker lunchen. We hebben onze motoren geparkeerd bij de Saint Jacques kerk en nemen daar ook eerst een kijkje.

We rijden na de lunch binnendoor verder langs de kust via Pourville-sur-mer, Fécamp en Étretat over de Pont de Normandie naar Honfleur. De brug lijkt heel steil en als we erover rijden regent het pijpenstelen, maar desondanks een mooi gezicht en een aparte ervaring. Het weer is eigenlijk veel beter dan voorspelt en blauwe lucht wisselt af met dramatische luchten. Het past goed bij het ruige landschap. In Honfleur hebben we een hotelletje, zodat we ‘s avonds makkelijk lopend naar een restaurantje kunnen. De motoren staan veilig op de binnenplaats, maar de kamer is een beetje vergane glorie en sleezy. Voor een nacht is het te doen. Het ontbijt halen we in de supermarkt aan de overkant en met de brander zetten we een kop thee. De haven van Honfleur is schattig en terwijl we genieten van een lekkere maaltijd stortregent het buiten bijna de hele avond.

Dag 3: Honfleur>Arromanches-les-Bains>Omaha beach>Vierville-sur-Mer (D-Day museum)>Courseulles-sur-Mer

We rijden via Arromanches-les-Bains, Omaha beach, Vierville-sur-Mer (D-Day museum) naar Courseulles-sur-Mer. Er zijn veel musea en het is dan ook kiezen wat je wilt zien. Het is een gek idee dat op de stranden waar je nu loopt destijds de Canadese, Britse en Amerikaanse troepen aan land kwamen over zee. We eten als lunch een hartige galette. We overnachten in een Airbnb waar de motoren in de garage kunnen en het appartement is gloednieuw. We blijven daar twee dagen, omdat we een uitstap willen maken naar Mont-Saint-Michel. Ik reserveer tickets om de abdij te mogen bezichtigen voor een tijdslot.

Dag 4: Courseulles-sur-Mer>Courtils>Le Mont-Saint-Michel>Courseulles-sur-Mer

We gaan over de snelweg naar Mont-Saint-Michel, maar het laatste stuk slingeren we binnendoor en maken we een stop bij een regionaal winkeltje. Calvados en appelcider zijn typische streekproducten. Ik heb altijd gedacht dat Calvados Spaans was, maar nee dus. Het is heel mooi dat het eilandje al kilometers van tevoren uitsteekt boven de weilanden als je aan komt rijden. We parkeren de motoren op de speciale motorparkeerplaats en lopen naar de bus die ons gratis (zit bij parkeergeld in) naar het stadje brengt. Lopen kan ook, maar dat doen we nog genoeg. Vroeger was je afhankelijk van het tij maar nu is er een brugverbinding gemaakt. Het is ons te druk en daarom kiezen we voor een sluiproute die steil omhoog voert naar de abdij via trappen. Overal moet je een mondkapje dragen en dat is prima, want afstand wordt er door de Fransozen helaas niet echt gehouden. Best maf dat wij 1,5 m aanhouden en zij 1 m. De abdij is mooi om te zien, maar vooral de vergezichten zijn prachtig.

Dag 5: Courseulles-sur-Mer>Sainte-Mère-Église>Azzeville>Utah beach>Pointe du Hoc>Colleville-sur-Mer (american cemetery)>Tourville-sur-Pont-Audemer

Via Sainte-Mère-Église, Azzeville, Utah beach, Pointe du Hoc, Colleville-sur-Mer (american cemetery) rijden we naar Tourville-sur-Pont-Audemer. We bekijken de kerk waar destijds een parachutist aan de kerktoren bleef hangen. Vlakbij zit de batterij van Azzeville waar je gedeeltelijk gratis kan kijken. Van daaruit rijden we via de kustlijn langs de duinen naar Utah beach en vervolgens de bunkers van Pointe du Hoc. Het is nauwelijks voor te stellen hoe de Amerikanen hier tegen de steile kliffen de Duitsers hebben aangevallen. Het Amerikaanse kerkhof verderop aan de zee maakt indruk. Zoveel kruisjes, ongelooflijk…

Dag 6: Tourville-sur-Pont-Audemer>Pont Audemer>Jumièges (abdij)>Moerbeke (Fr)

We slapen in een Airbnb in Tourville-sur-Pont-Audemer waar wederom de motoren veilig achter een hek staan en in de garage mogen. Met twee kippen als buuvies in de ochtend. We rijden na een uitgebreid ontbijt naar Pont Audemer. Een prachtig oud stadje met mooie kerk en het doet denken aan Venetië. Daar bij de warme bakker brood gescoord en door via een mooie binnendoorroute naar Jumièges (abdij) om langs de Seine rijdend voor een stukje te eindigen in een Airbnb in Moerbeke gerund door een Engelse dame met mooie tuin maar waardeloze wifi.

Dag 7/8: Via een stop in Zeeland rijden we in twee dagen weer naar huis. Normandië is echt een aanrader en het weer viel ons ontzettend mee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s