Andalusia, it’s a family affair

Door corona is deze rondreis op de motor twee keer verschoven. De eerste keer waren onze motoren al in Malaga en moesten ze helaas weer retour zonder te hebben gereden. Maar gelukkig is drie keer scheepsrecht. De motoren hebben we weer naar NordCargo gebracht in Moerdijk waar ze professioneel ingekrat worden en met een vrachtauto naar de loods in Malaga worden gereden, samen met onze koffers en andere bagage. Zelf vliegen mijn ouders en ik de motoren een week later achterna met een volle rugzak. Het is goedkoper om dit te doen dan een motor te huren ter plekke. En het voordeel van je eigen motor is ook dat je daar zelf koffers op hebt en de motor goed kent.

Via deze link kun je de route en locaties bekijken waar we geweest zijn.

We hebben een late vlucht en slapen in een hotel vlakbij de luchthaven en de loods van NordCargo. We nemen de volgende dag een taxi naar de loods en worden weer herenigd met de motoren. Ze worden voorzichtig uit de kratten gehaald en wij pakken alle spullen over in de roltas, koffers en tanktas en kleden ons om. Een aantal zaken laten we achter in een weekendtas bij NordCargo. Ontzettend relaxte gasten, die echt voorzichtig omgaan met je motor. Vooraf heb ik alle hotels en een paar appartementen geboekt via Booking. Vaak met ontbijt wat lekker is dat je daarna direct kan vertrekken en desnoods nog wat meeneemt van het ontbijtbuffet voor onderweg. Alhoewel er onderweg vaak tentjes zijn waar je voor een prikje een goede maaltijd kunt eten. De Spanjaarden eten vaak een uitgebreide warme lunch en dan pas weer vanaf 20 -20.30 u tapas. Omdat het na het hoogseizoen is, is het onderweg niet allemaal open op de meer avontuurlijke routes. Toch zijn er vaak wel benzinepompen waar je wat kunt drinken en eten en soms hebben ze een uitgebreid wegrestaurant/terras.

We rijden weg uit Malaga via een mooie route door de bergen naar Granada. Onderweg stuitten we op een authentiek restaurantje dat echt prachtig gelegen is en een schitterend uitzicht heeft. We eten er een warme lunch, voordat we weer verder rijden.

Het hotel heeft een parkeergarage waar we de motoren op een speciale motorparkeerplaats neerzetten. We blijven drie nachten in Granada, omdat we ook het Alhambra willen bezoeken en daar mag je echt wel een dagje voor uittrekken. Het heeft 3 complexen; Nasrid palaces, Alcazaba en Generalife. We hebben al ruim van tevoren thuis tickets gekocht, want het is altijd snel uitverkocht en er is een daglimiet aan mensen. We bezoeken eerst de Nasrid palaces die echt sprookjesachtig mooi is. Het Alhambra (Rode Paleis) is een Middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. De tuinen zijn ook schitterend aangelegd.

Verder zijn we in Granada naar de kathedraal geweest, die indrukwekkend groot is met meerdere orgels. De kathedraal staat in een wijkje met steegjes en winkeltjes die je het gevoel geven dat je in Marokko loopt. Op het pleintje zitten we lekker in het zonnetje op een terras. Het voordeel van in oktober gaan is dat het niet zo druk meer is en de temperatuur aangenaam. Een mooi uitstel van de Nederlandse herfst. Pap en ik zijn nog een rit gaan maken naar de Sierra Nevada. Een prachtig gebied, waar je hele mooie bochtige wegen hebt die de bergen ingaan of smal naar beneden het dal in.

Van Granada rijden we naar Cordoba. In Cordoba hebben we een hotel met een dakterras en zwembad op het dak. Je hebt een prachtig uitzicht op de oude stad en de Romeinse brug. In Cordoba bezoeken we de hele oude Mezquita (Spaans voor moskee). Een werkelijk betoverende kathedraal die echt uniek is. Het is een kerk geweest, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. De Moren hebben na verovering er een moskee van gemaakt en dit complex steeds verder uitgebreid, waarna sinds de Christelijke herovering het weer als kathedraal in gebruik is. Ik moet wel zeggen dat ik juist de prachtige bogen fascinerend vond en de Christelijke nissen erg protserig en kitscherig. De bogen deden me denken aan Escher zijn figuren. En dat is grappig, want later lees ik dat Escher diep onder de indruk was van dit gebouw. Ik snap het wel, je blijft kijken naar de herhaling, de kleuren en vormen. Een schitterende mihrab (gebedsnis) in een muur is erg sprookjesachtig. In de middag bezoeken we ook nog de tuinen van het Alcazar de los Reyes Cristianos.

Na Cordoba rijden we naar de warmere stad Sevilla. We moeten even zoeken naar de parkeergarage Escuelas Pias want door wat wegafsluitingen zonder duidelijke omleiding, moeten we met onze navigaties even zoeken hoe we naar de parkeergarage komen en rijden dwars door de stad over smalle keienweggetjes. De parkeergarages lijken steeds steiler te worden en deze is heel erg steil. Pa en ik zetten de motoren beneden en daarna gaan we met een taxi naar het appartement. Het is een heerlijk koel appartement in een superstil hofje vlakbij La Alameda. Je loopt zo een terrasje op en zit heerlijk in het zonnetje. In Sevilla pakken we een taxi en starten bij het Plaza Espana. Als we het park inlopen, staan twee Flamenco danseressen te dansen. Een mooi gezicht. Het zonlicht door de bladeren werpt een mooi licht op de danseressen. We wandelen in een rustig tempo terug naar het appartement via allerlei highlights. De rijen zijn enorm en de kaartjes voor die dag uitverkocht. Jammer, maar we hebben al zoveel gezien aan moois in de andere steden, dat het ook lekker is om nu gewoon door de stad te wandelen en lekker mensen te kijken.

Sevilla verlaten we vroeg in de ochtend na de maandagspits om de hitte een beetje te ontwijken. Met 31 C was het echt warm daar. De parkeergarage trekt ons een poot uit door ons 3x te laten betalen voor 1 parkeervak, terwijl we met 3 motoren op 1 parkeervak stonden. Het is zinloos om in discussie te gaan merken we, maar kinderachtig is het wel dat de man aangeeft dat er een motorparking is een verdieping lager, maar dat is ons door de dame bij aankomst niet verteld. Bovendien als we met een auto in ditzelfde vak hadden gestaan waren we dus 1/3 van de prijs kwijt geweest dan nu. Gelukkig is dit het enige negatieve wat we deze vakantie meemaken. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Er wordt weinig Engels gesproken, maar het Spaans pak ik snel op. In de context kun je echt veel verstaan. Ook in het verkeer zijn mensen netjes. Alleen rotondes zijn een ding. Dat kunnen ze echt niet. Mensen snijden je regelmatig als ze van een andere baan naar links of rechts willen. Maar omdat we daar al voor gewaarschuwd waren, is hier goed op te anticiperen.

De tweede helft van de route naar Ronda is erg mooi. Veel groener dan de andere steden en koeler. We komen aan bij ons appartement en hebben een privé parking. Helemaal super. We lopen naar de prachtige Puente Nuevo (nieuwe brug) die over de kloof ligt. Ronda ligt op een plateau en je kunt vanaf de brug en andere punten in het park uitkijken over de kloof. Pap en ik zijn van Ronda door het nationale park Sierra de Grazalema gereden via Grazalema naar Zahara de la Sierra over hele bochtige wegen steil omhoog en naar beneden. Halverwege heb je het Puerto de Las Palomas. Een uitzichtpunt waar je de gieren boven je ziet zweven en heel ver kunt kijken.

In Zahara lopen we naar een lokale kiosk waar we een verse Italiaanse pizza delen. De kiosk is van een Italiaan. Er hangt een heel gemoedelijk sfeertje en mensen zijn allemaal wat aan het drinken en/of eten. Families, wielrenners, wandelaars en wij als motorrijders.

Vanuit Ronda rijden we via een mooie slingerroute naar beneden naar de kust en na een lunch op het strand rijden we naar Malaga. We zitten in een hotel met een parkeergarage die je alleen kunt bereiken met een autolift. We rijden de drie motoren in de lift en langzaam zakt de lift en zetten we de motoren neer. We maken een street art wandeling door de wijk Soho. Wat eerst een achterstandswijk was, maar door beroemde street art kunstenaars hier te laten werken, heeft de wijk een upgrade doorgemaakt. Na een laatste dag op het strand, rijden we de motoren weer naar NordCargo en vliegen naar huis. Een week later halen we de motoren weer op.

De napret van een vakantie vind ik altijd de foto’s. Ik heb voor het eerst een Forex besteld bij drukwerknodig. Je registreert je en daarna kun je met de webapplicatie eenvoudig een ontwerp maken. Ik heb gekozen voor een formaat van 60×40 en drie foto’s erop geplaatst. Een grote foto als achtergrond en twee kleine als inzetjes met een lijsteffect. Je kunt eenvoudig allerlei bewerkingen doen met de software zonder dat je iets hoeft te installeren. Je kunt ook een kalender maken. Dit is iets wat ik altijd doe aan het einde van het jaar. Ik kies dan een selectie foto’s van mijn reizen en maak er een kalender van. Zo heb ik nog een jaar lang lol van mijn motormoments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s