Offroad op weg met Elles

Ik volgde al een jaartje via Facebook de reizen van Siem door India die hij samen met Dev organiseert. Prachtige landschappen komen voorbij op film en video. Ik kreeg steeds meer zin om zelf mee te gaan, maar had mijn twijfels of zo’n reis niet een maatje te groot is voor mij. Toen Siem even in Nederland was, heb ik met hem en Dev kennis gemaakt en na het zien van de 16 daagse en 28 daagse reis was de keuze snel gemaakt. Je bent er maar één keer, dus ik boekte de 28 daagse reis

Na het vliegticket geboekt te hebben werd het echt. Ik ga naar India! De route is op 200 km na over verharde wegen, maar ik wil meer vertrouwen krijgen in onverhard rijden. Dus ik zocht wat op internet en vroeg vriendin Helen Moens (die op haar badeend TET routes rijdt) om tips. Zij zette me op het spoor van de Facebookgroep Endurocats en stuurde een link door naar de trainingen van Elles. Ik zag een training in maart staan, maar aangezien ik geen offroad motor heb twijfelde ik. Contact gezocht met Elles en toen ik vertelde over mijn plannen stelde ze voor een privétraining te doen. Helemaal goud, want ik vind 1 op 1 stiekem veel fijner.

De wekker ging om 7.30 en om klokslag 10 u parkeerde ik na een uurtje snelweg de motor in Oss bij Elles. Spontaan deed Elles open en na een bakje thee en even kennismaken reden we naar een zandweg waar we eerst wat oefeningen deden met staand rijden, slalommend om pionnen en rondjes draaien op het zand. Na een tijdje stond het zweet me op de rug en deed ik wat laagjes uit en ritsen open. Het verbaasde me hoeveel grip je eigenlijk hebt op onverhard.

Daarna reden we een route over verschillende weggetjes (zand, gras, single track door het bos tussen de bomen door met hobbels, mul zand). Op een stuk met modder waar wat water in stond ging ik twee keer neer, maar dankzij Elles stond mijn motor snel weer rechtop en reden we verder. Na een lunch in Uden deden we nog een paar paden en eindigden met een gravelpad om te ervaren dat met de juiste houding remmen op gravel ook prima gaat. Weer was ik verbaasd over de stabiliteit van de motor als je maar goed staat en het gewicht boven het stuur houdt. Inmiddels begon de vermoeidheid echt toe te slaan en was de koek op bij me. We reden weer terug naar Elles en na een korte stop reed ik weer terug van Oss naar Amersfoort. Helemaal gesloopt, maar voldaan spoot ik Bumblebee schoon en zette hem weer afgedroogd in de schuur.

Wat is Elles een ontzettend leuk mens en stoer wijf. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en ik heb er echt lol in gekregen. Wat begon als een training, die ik als noodzakelijk zag om me beter voor te bereiden op het onverharde deel van de reis, eindigde als een nieuw inzicht dat het behalve fysiek pittig ook leuk is om onverhard te rijden. Ik voel me nu veel zekerder, omdat ik ervaren heb dat de motor ontzettend stabiel is, ook op onverhard.

Kortom echt een aanrader om een keer te doen! En ik vond het prettig bij Elles, omdat ze in een ontspannen sfeer met veel geduld je de beginselen bijbrengt. Ze geeft duidelijke uitleg en bouwt geleidelijk op. Het was een training op maat en ondanks dat Elles zelf super ervaren is, is ze nuchter en bescheiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s